OKJ megszűnése: mi változott a Lakberendező képzésben?

(avagy lehetek-e még hivatásos lakberendező?)

A 2020-as év nehéz időszak volt mindannyiunk számára. Sok kompromisszumot és erőfeszítést kívánó periódust hagyunk magunk mögött. Egyrészt a pandémia okozta élethelyzet, másrészt a szakmai képzések átalakulása körüli „hajcihő” cizellálták a mindennapjainkat.

A tavalyi év második felében elárasztották az internetes felületeket a szakmaiatlan, félrevezető, sokszor szenzációhajhász információk a szakmai képzések jövőjét illetően. A tanulni vágyókban (jogosan) a tájékozatlanság és információhiány okozott és okoz sok bizonytalanságot. Az utóbbi hetekben számtalan telefont és e-mailt kaptunk a címben megfogalmazott kérdéssel.

Szóval, nézzük a tényeket.

A szakképzés és ezzel együtt a felnőttképzés rendszere gyökeresen átalakult az OKJ kivezetésével. 2021 januárjától felnőttképzésben is, szakmát már csak az új rendszer szerint lehet tanulni. Mit is értünk az új rendszer alatt? Az új képzési szerkezet egyik ágát a szakmai oktatásban elsajátítható szakmák (közoktatás, iskolai rendszerű képzés), másik halmazát a szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítések (felnőttképzés) adják. A lakberendező képzés ez utóbbiba tartozik. Szakmai képzés, a megszerezhető szakképesítés kimeneti követelményeit tartalmazó, a szakképzésért felelős miniszter által nyilvántartásba vett programkövetelmény alapján indítható ez év januárjától. A lakberendező képzés új programkövetelménye, az ITM felkérésére, tavaly nyáron elkészült, és január 08-án jóváhagyásra, ill. nyilvántartásba került.Az új rendszerben nyilvántartott szakmai képzések listája a https://szakkepesites.ikk.hu/weboldalon érhető el.(Ezen a felületen a már nyilvántartásba vett programkövetelmények (PK) vagy azok módosításai találhatók meg.) A lakberendező képzés új programkövetelményét, ill. a szakmai vizsgával kapcsolatos tudnivalókat itt találjátok meg: Szakirányok: 14. Művészetek, →Divat, belsőépítészet és ipari formatervezés → Lakberendező

Összefoglalva: a lakberendező képzés továbbra is a nyilvántartott szakmai képzések között szerepel, ami praktikusan annyit jelent, hogy hivatalos szakmai képzésként, állami vizsgával zárul. A képző intézményekben tanulhatjátok a szakmát, és mi készítünk fel Benneteket az állami vizsgára is. A képző intézmény által kiállított, a képzés követelményeinek sikeres teljesítését igazoló dokumentummal (tanúsítvánnyal) tudtok jelentkezni az állami vizsgára. Az állami vizsgák – hasonlóan a nyelvvizsgákhoz – független vizsgaközpontokban zajlanak majd a jövőben.

Eddig is nagy jelentősége volt, hogy melyik képző intézményben tanulunk. Az új rendszer, a független vizsgaközpontok bevezetésével, a szakmai tudás átadásának, ill. a szakmai képesítő vizsgára való felkészítés minőségének felelősségét, egyértelműen a felnőttképző intézmények hatáskörébe utalja.
A képző intézmény kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a képzési idő hosszúságát, az oktató tanárokat, az iskola infrastruktúrális és technikai felszereltségét (pl. számítógépek és szoftverek tekintetében), szakmai kapcsolatait és elismertségét, a korábbi években végzett hallgatók szakmai tudását, véleményét, pályafutását.  Ezen kívül, nagyon fontos az iskola „kézzel fogható” légköre, rugalmassága, hiszen hosszú ideig meghatározó része lesz az életeteknek.

Szeretettel várunk Benneteket, látogassatok el hozzánk!

Galéria: Életképek, 2021

Legfrisebb bejegyzéseink

2021.01.19
OKJ megszűnése: mi változott a Lakberendező képzésben?


A 2020-as év nehéz időszak volt mindannyiunk számára. Sok kompromisszumot és erőfeszítést kívánó periódust hagyunk magunk mögött. Egyrészt a pandémia okozta élethelyzet, másrészt a szakmai képzések átalakulása körüli „hajcihő” cizellálták a mindennapjainkat.

Olvasom tovább →

2021.01.19
Új év - új helyszín
15 év után újra Zuglóban

ÚJ ÉV - ÚJ HELYSZÍN
Nagy örömmel értesítünk kedves mindenkit -  végzett hallgatóinkat, partner cégeinket, ismerőseinket, érdeklődőket -, hogy 2021. január 11-től intézményünk régi-új helyszíne a TERC „építész szellemi centrum”.
Új címünk: 1149 Budapest, Pillangó park 9. TERC Irodaház, 1. emelet (bal oldali folyosó)
Szeretettel várunk Benneteket, nézzetek be hozzánk!

Olvasom tovább →

2020.07.15
LAKBERENDEZŐ MESTERKURZUSUNK DIPLOMA VÉDÉS és Tanár, Diák csoportképek

LAKBERENDEZŐ MESTERKURZUSUNK DIPLOMA VÉDÉS ÉS TANÁR, DIÁK CSOPORTKÉPEK

A fotók Lakberendező Mesterkurzusunk diploma munka védésén készültek.
 
Mestertanárok: Geiger Diana, Fónagy Dóra, Ebedli Gyula, Pozsonyi József, Varró Zoltán 
 
Végzett hallgatók: Besenyei Krisztina, Ferenczi Éva, Frankow Krisztián, Hegedüs Melinda, Kabay Boglárka, Nagy Andrea, Terpák Mónika, Vónya tímea
 
A fotókat Gosztom Gergő készítette. 
 

Olvasom tovább →

Kapcsolat


1149 Budapest, Pillangó park 9., TERC Irodaház
Tel: 222-2753
info@juniorartcenter.hu

2012 ©Junior Art Center
Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E-001122/2015/A001
Adatvédelmi szabályzat