Képzési hitel tájékoztató

A Kormány 2021. március 29-én elfogadott 156/2021. számú rendelete értelmében a képzési hitelek 2021. május 31-től váltak elérhetővé a felnőttképzésben résztvevők számára.

KÉPZÉSI HITEL TÁJÉKOZTATÓ

 
PDF FORMÁTUMBAN LETÖLTHETŐ ITT


Képzési Hitel megoldás

 
Az elfogadott jogszabályok alapján a fent említett képzési hitel konstrukciót a felnőttképzők által folytatott képzések körében az erre engedéllyel rendelkező felnőttképző által nyújtott, szakképzésről szóló törvény szerinti, három hónapot meghaladó képzési idejű szakmai képzésekre vagy részszakmára felkészítő szakmai oktatásokra lehet igénybe venni.
A fenti feltételeknek megfelelő képzések esetén az alábbi finanszírozási megoldás válik elérhetővé a képzésben résztvevők számára:
 
Képzési Hitel – képzési díjra kamatmentesen
 
A Képzési Hitel termék a képzésben résztvevők számára kizárólag a képzési díj megfizetésére érhető el a képzés teljes ideje alatt. Az állami támogatásnak köszönhetően kamatmentes (0%-os) hitel összegének maximuma a képzési díj összege, de legfeljebb 500 ezer forint lehet. A Képzési Hitel esetében a képzésben résztvevő által felvett hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül a képző intézmény folyószámlájára utalja.
 
A Képzési Hitel jellemzői:
 
1. a felvehető hitel futamideje 1 és 10 év között szabadon választható
2. a hitelt a Diákhitel Központ a felnőttképzési jogviszony meglétének ellenőrzését követően néhány napon belül folyósítja
3. a törlesztést a képzés befejezése utáni 3 hónap türelmi időt követően kell megkezdeni és egyenlő havi törlesztőrészletekben kell teljesíteni
4. a hitelfelvevő életkora minimum 18. maximum 55 év lehet
5. a hitelek igényléséhez nem szükséges fedezet, a Diákhitel Központ hitelbírálatot nem végez
6. a hitelhez semmilyen kiegészítő díj vagy költség nem kapcsolódik, az bármikor díjmentesen elő- vagy akár végtörleszthető
7. a diákhitelek esetében alkalmazott családi kedvezmények a képzési hitelek esetében is elérhetők (részletesen lásd: diakhitel.hu), melyek közül a legfontosabb, hogy ha egy családban a második gyermek megszületik, úgy az édesanya képzési hitelének 50%-át elengedjük, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig az édesanya teljes képzési hiteltartozása elengedésre kerül (az ügyfél választása szerint vagy a szabad felhasználású vagy a kötött felhasználású hiteltartozás)
 
Technikai tudnivalók
 
A Képzési Hitel termékek kapcsán a teljes hitelezési folyamat elektronikus úton történik.
A hitelt igénylők a hiteleiket kizárólag ügyfélkapus elérés birtokában, csak elektronikus formában fogják tudni benyújtani a Diákhitel Központ által erre a célra kialakított direktbanki felületén.
A felnőttképzési jogviszony meglétét a Diákhitel Központ a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerrel (FAR) való közvetlen adatkapcsolat segítségével fogja ellenőrizni, amely az alábbi következményekkel jár az intézmények számára:
Mivel a hitel folyósításához a képzésben résztvevőnek már rendelkeznie kell a felnőttképzési jogviszonnyal, ezért a beiratkozási folyamatban szükséges lesz az, hogy a képző intézmény már a képzési díj teljes megfizetését megelőzően létrehozza (és FAR-ban rögzítse) a résztvevő jogviszonyát.
 
Összefoglalva:
 
A Képzési Hitel az önköltséges képzések díját fedezi, a hitelt pedig később kamat-mentesen fizetheted vissza – azaz valóban annyit fizetsz, amennyit felvettél.
 
Amit a Képzési Hitelről tudnod kell:
Felnőttképzésben maximum 500 000 Ft igényelhető
Szakképzésnél a felső limit a képzési díj összege
A képzésednek minimum három hónapig kell tartania
A képzési díj legalább 20%-át önerőként kell teljesítened a szakképző vagy felnőttképző felé
A kért összeget két részletben (felnőttképzésben a tanfolyam kezdetén és félidőben, szakképzésben tanulmányi félévenként) utaljuk az oktatási intézményednek
A képzés kezdő napján vagy azt követően bármikor igényelheted
A kamat 0%, rejtett költségek nélkül
 
Képzési Hitelt bárki igényelhet és kaphat, aki:
aktív tanulói vagy felnőttképzési jogviszonnyal rendelkezik
18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki 55. életévét még nem töltötte be
bejelentett lakcímmel rendelkezik
büntetlen előéletű
nincs köztartozása
a hiteligénylést megelőzően 12 hónapig rendelkezett társadalombiztosítási jogviszonnyal, vagy 12 hónapon keresztül folyamatosan tanulói, felnőttképzési vagy felsőoktatási hallgatói jogviszonyban állt
 
Képzési Hitelt a Diákhitel Központtal együttműködési megállapodást kötött intézményekben kérhetsz!
 
Ezt a hitelkonstrukciót szakmai oktatáshoz, részszakmára felkészítő szakmai oktatáshoz, engedélyhez kötött szakképesítésre felkészítő szakmai képzéshez, illetve nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzéshez kapcsolódóan veheted igénybe. Felnőttképzés esetén legalább középfokú végzettséghez kötött szakmai oktatásra, illetve szakmai képzésre igényelheted. 
 

Kapcsolat

1149 Budapest, Pillangó park 9., TERC Irodaház
Tel: 222-2753
info@juniorartcenter.hu

FACEBOOK INSTAGRAM

2012 ©Junior Art Center
Felnőttképzési engedély száma: E/2021/000122
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2021/002159


Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató